Hej Henrik,
Vi har nu haft möjlighet att gå igenom handlingarna du översänt oss och återkommer här med vår översiktliga bedömning i tvisten Senso Sverige AB har med Synthos.
Vi har uppfattat att Senso Sverige AB har haft ett muntligt distributionsavtal med Synthos som sagts upp med en kortare uppsägningstid. Frågan är hur lång uppsägningstid Senso Sverige AB borde fått i samband med uppsägningen av distributionsavtalet och om Senso Sverige AB har rätt till något skadestånd eller avgångsvederlag.
Eftersom det rör sig om två bolag från olika länder blir den första frågan som måste besvaras vilket lands lag som ska tillämpas på tvisten. Eftersom det rör sig om ett avtalsförhållande blir Rom I förordningen tillämplig. Enligt förordningen ska distributionsavtal vara underkastade lagen i det land där distributören har sin vanliga vistelseort, dvs. i detta fall Sverige. Svensk lag ska således tillämpas.
Svensk rätt saknar lagstiftning om distributionsavtal. Det finns dock rättspraxis i området som behandlar den aktuella frågan. Av rättspraxis framgår bland annat att utgångspunkten vid långvariga återförsäljaravtal utan villkor om uppsägningstid bör vara att återförsäljaren vid en uppsägning från leverantören alltid har rätt till en skälig uppsägningstid. Eftersom distributionsavtalet i ditt fall kan anses ha ingåtts redan 2012 (och alltså varat länge) är det sannolikt att du enligt svensk rätt borde ha rätt till en uppsägningstid om sex månader. Eftersom den uppsägningstid du fått varit kortare än den du haft rätt till enligt svensk lag har du gått miste om intäkter och har således rätt till skadestånd. Skadans storlek får antas uppgå till täckningsbidraget för de varor du i normalfallet skulle ha sålt under dessa sex månader. Eftersom du dock redan fått en viss uppsägningstid ska täckningsbidraget under denna tid räknas av från skadans storlek.
Högsta domstolen har även provat frågan om rätt till avgångsvederlag vid uppsägning av ett återförsäljaravtal. Enligt HD finns det ingen generell möjlighet för återförsäljare att erhålla avgångsvederlag. Rätt till avgångsvederlag föreligger endast i situationer där det finns ett särskilt starkt skyddsbehov för återförsäljaren. Det finns således ett visst utrymme för att få avgångsvederlag vid uppsägnings av ett återförsäljaravtal enligt svensk rätt men utrymmet är väldigt litet och det krävs särskilt starka skäl, såsom exempelvis att återförsäljaren har haft en osjälvständig ställning.
Synthos agerande kan eventuellt också leda till skadeståndsansvar även enligt lagen om företagshemligheter. Detta förutsätter dock att man kommer fram till att den information Synthos utnyttjat, dvs. informationen för att kunna ta direktkontakt med dina kunder, utgör företagshemligheter enligt lagens mening. Skadeståndets storlek enligt denna lag kommer dock sannolikt inte bli större än skadeståndet ovan, om man inte kan visa på att utnyttjandet av företagshemligheterna lett till större skador än täckningsbidraget under sex månader.
Sammanfattningsvis kan vi, utifrån den information vi tagit del av, dra slutsatsen att du borde ha fått en uppsägningstid om sex månader och att du har rätt till ett visst skadestånd eftersom den uppsägningstid du fått understiger sex månader. Vad gäller den faktura du fått rekommenderar vi att du gör en beräkning av det skadeståndsbelopp du har rätt till enligt resonemanget ovan och håller inne ett motsvarande belopp på fakturan.